Om
Børn, unge og mistrivsel
Vi oplever et tiltagende antal børn og unge i mistrivsel – også på rideskolerne. Og vi ved samtidig, at omgangen med hestene og kammeraterne i rideskolen gør en stor positiv forskel for mange.
Men vi vil gerne kunne gøre mere – og mere målrettet.
Derfor har vi påtaget os opgaven at udvikle og gennemføre projekter til gavn for de unges psykiske sundhed.
Hvorfor og hvordan virker det?
Det kan være rigtig svært at sætte ord på, hvordan og hvorfor man mistrives psykisk. Og det kan være endnu sværere at finde veje ud af mistrivslen ved egen hjælp – eller ved at stole og handle på andres råd og erfaringer.
Når små børn mistrives eller har været udsat for traumer, hjælpes de jo heller ikke igennem almindelig samtaleterapi. Her benyttes fx legeterapi. De tillægger dukkerne, bamserne mv. roller, følelser og karaktertræk, som de har oplevet i eget liv. Legen, dukkerne/bamserne bliver “et fælles 3.” som psykologen og barnet kan benytte til at kaste lys over barnets erfaringsverden og behov.
“Det fælles 3.” kan være en kæmpe hjælp til at åbne op og forstå – også hos både store børn, unge og voksne. Der er musikterapi, kunstterapi osv.
Hos os er “det fælles 3.” hesten.
Men hesten bidrager bare med uendeligt meget mere end en bamse. Den indgår selv i interaktioner. Den interagerer med andre heste og med barnet. Den udstråler en tilstand af ro og accept omkring barnet. Den kan udvise venskab, angst, dominans eller aggression i samspillet med andre heste.
Og frem for alt udviser hesten det, den føler lige her og lige nu. Den møder det enkelte barn uden forudfattede fordomme, krav eller fordømmelse.
Gennem hesteassisteret terapi vil den enkelte uundgåeligt komme i kontakt med – og få styrket:
- Genkendelse af egne følelser og behov, evnen til at kommunikere dem – og evnen til at skelne dem fra andres
- Opbygning af tillid
- Selvtillid
- Gå-på-mod
- Kropsbevidsthed
- Evnen til at bede om hjælp
- Evnen til at finde ro
Hvilke målgrupper er det egnet for – og hvilke målgrupper retter vi os imod på Birkerød Ridecenter?
Forskningen viser evidente resultater med meget forskellige målgruppe – fra skoleklasser med mobningsproblemer, over lederudvikling til misbrugere og rehabilitering af fængselsindsatte (Equine-Assisted Psychotherapy and Coaching: An Evidence-Based Framework, Andreas Liofooghe, 2019).
På Birkerød Ridecenter er vores helt primære fokus dog indsatsen for aktivt af handle for bedring af børns og unges (mis)trivsel, det være sig angst, depression, social isolation, sorg mm.
Formen tilrettelægges altid ud fra den enkeltes konkrete behov. Det kan enten være individuelt eller i grupper.
Kontakt os endelig, hvis I har et særligt behov i relation til sammensætning af et forløb udover de beskrevne.
Psykolog Birgitte Seldorf
Birgitte er psykolog med egen praksis i Birkerød. Hun er autoriseret af Psykolognævnet, medlem af Dansk Psykologforening samt Sektion for Dyreassisterede Interventioner.
Desuden har Birgitte redet fra hun var 9 år, og har mange års erfaring som rideinstruktør.
Forløb og koncepter
Individuelle forløb
Individuelle terapiforløb udformes relateret til den enkeltes konkrete behov og udvikling gennem forløbet.
Et forløb vil dog typisk indeholde:
- Indledende møde a 45 min. (Oftes i min klinik på Birkerød Kongevej)
– Forventningsafstemning og mål. Det er afgørende at sætte nogle mål, der både er realistiske og motiverende, og det er vigtigt, at forældrene både bakker op og udviser tålmodighed i forløbet (ung under 18).
– Aftale om omfang, tider, mv.
– Underskriftindhentning fra begge (hvis 2) forældremyndighedsindehavere (lovpligtigt ved psykologisk behandling for unge under 18). Forløbets omfang, ansvarsfraskrivelse, pris og fakturering - 8 sessioner af hver 1 times varighed (typisk ugentligt)
- Evalueringsmøde med barn og forældre
Der vil blive ført journal over sessionerne, indeholdende noter om problemstillinger, aktiviteter, fremskridt og opgaver (lovpligtigt for autoriserede psykologer).
De enkelte sessioner vil indeholde forskellige aktiviteter. Typisk som:
- Evaluering af evt. Hjemmeopgaver, forventningsafstemning for dagen
- Aktivitet med hestene ud fra 1). Fx strigle, trække, observere hestene i flok, ground work, træktur på hesten
- Refleksioner over egne reaktioner og læring såvel kognitivt, emotionelt som kropsligt
- Hjemmeopgave samt ønsker til næste session
Barnet/den unge bliver afleveret eller kommer selv til aftalt tid til sessionerne. Forældre eller andre kan som udgangspunkt ikke overvære sessioner.
Målgruppe
Børn, unge eller voksne i mistrivsel forårsaget af fx angst, depression, stress, mobning, lettere adhd eller autisme. Eller personer, der bare ønsker at arbejde med egen udvikling.
Af sikkerhedsmæssige årsager kan vi ikke tilbyde hesteassisteret terapi til nogen med fx voldsom udadreagerende adfærd eller alvorlige problemer i relation til opmærksomhed eller kontaktbarhed.
Såfremt psykologen vurderer, at sikkerheden kompromitteres af adfærd – eller at barnet/den unge ikke får det nødvendige udbytte af behandlingen – afbrydes forløbet. Evt. Ikke brugte sessioner refunderes.
Pris
Kr.: 15.800,-
Betaling sker forud enten for hele forløbet – eller af 2-3 rater.
Det er muligt at forlænge forløbet ved behov/ønske, ligesom et er muligt for forældrene at tilkøbe et midtvejsmøde eller støttende samtaler.
Trivselsgrupper
Antal
4-5
Målgruppe
Gruppeforløb laves for børn/unge med samme behov/profil som i de individuelle forløb, men som samtidig har lyst, overskud og kapacitet til at lære og udvikle sig i et fællesskab. (Kan også være børn/unge, som kender hinanden i forvejen – eller som har gennemgået et individuelt forløb).
Muligheden for at oprette gruppeforløb afhænger af, at der er efterspørgsel fra børn, hvor psykologen vurderer, at de vil/kan have gavn af hinanden.
Forløb
Et forløb vil typisk indeholde:
- Indledende møde a 45 min. (1 deltager + forældre) (Oftes i min klinik på Birkerød Kongevej)
– Forventningsafstemning og mål. Det er afgørende at sætte nogle mål, der både er realistiske og motiverende, og det er vigtigt, at forældrene både bakker op og udviser tålmodighed i forløbet (ung under 18).
– Aftale om omfang, tider, mv.
– Underskriftindhentning fra begge (hvis 2) forældremyndighedsindehavere (lovpligtigt ved psykologisk behandling for unge under 18). Forløbets omfang, ansvarsfraskrivelse, pris og fakturering - 8 sessioner af hver 1½ times varighed (typisk ugentligt)
- Evalueringsmøde med barn og forældre
Der vil blive ført individuelle journaler over sessionerne, indeholdende noter om problemstillinger, aktiviteter, fremskridt og opgaver (lovpligtigt for autoriserede psykologer).
De enkelte sessioner vil indeholde forskellige aktiviteter. Typisk som:
- Evaluering af evt. Hjemmeopgaver, forventningsafstemning for dagen og til hinanden
- Aktivitet med hestene ud fra 1). Fx strigle, trække, observere hestene i flok, ground work, træktur på hesten, gruppeudfordringer/samarbejdsøvelser
- Refleksioner over egne og andres reaktioner og læring såvel kognitivt, emotionelt som kropsligt, herunder også:
– At lære andre at kende/opbygge tillid
– At have øje for egne og andres behov
– At bede om hjælp
– At turde åbne op
– At støtte hinanden
– At turde at begå fejl - Hjemmeopgave samt ønsker til næste session
Børnene/de unge bliver afleveret eller kommer selv til aftalt tid til sessionerne. Forældre eller andre kan som udgangspunkt ikke overvære sessioner.
Pris
Kr.: 14.400,-
Betaling sker forud for hele forløbet. Framelding refunderes ikke.
Venskabsgrupper
Antal
4-5 deltagere
Målgruppe
Formålet med venskabsgrupper er at give børnene en mere tryg og intensiv start som ryttere samtidig med, at de oplever psykologisk tryghed og øger deres kompetencer i at danne venskaber og holdånd.
Alle børn, med et sådant behov, kan være med. (Ved sværere udfordringer – fx udtalt angst eller lign. – anbefaler vi i stedet at overveje deltagelse i en Trivselsgruppe eller et individuelt forløb).
Grupperne forsøges sammensat, så aldersspænd ikke er for stort. (Dog er ridning jo netop en af de få sportsgrene hvor man netop mødes på tværs af alle aldre). Typisk vil de være i aldersspænd 9-12 eller 13-16
Forløb
Børnene mødes i stalden (eller på folden, hvis vi trækker heste ind) før de almindelige hold starter, så der er ro omkring gruppen. Vi bruger tid på at lære om hestene, om daglig pleje, og om ridning. Samtidig er der fokus på, at børnene også styrker deres kompetencer i sociale fællesskaber:
I relation til hesten arbejder vi med:
- Hestens røgt og pleje
- Hestens signaler
- At håndtere hesten i stald og udenfor
- Sikkerhed
- Opsadling og afsadling
- Basale ridefærdigheder
Niveauet afhænger af de enkelte grupper. Der vil ikke nødvendigvis være ridning hver gang
I alt, hvad vi laver, vil det sociale desuden være i fokus, og vi understøtter bl.a. børnene i:
- At lære andre at kende
- At have øje for egne og andres behov
- At bede om hjælp
- At turde åbne op
- At støtte hinanden
- At turde at begå fejl
- At turde give og modtage konstruktiv kritik
Forældrene deltager ikke – og er heller ikke med som tilskuere.
Til 1. session medbringer deltagerne underskrift fra begge (hvis 2) forældremyndighedsindehavere (lovpligtigt ved psykologisk behandling for unge under 18) med oplysning om forløbets omfang, ansvarsfraskrivelse, pris og fakturering mv. (tilsendes ved tilmelding.
Der vil blive ført journaler over sessionerne, indeholdende noter om problemstillinger, aktiviteter, fremskridt og opgaver (lovpligtigt for autoriserede psykologer).
Pris
Kr.: 10.600,-
Betaling sker forud for hele forløbet. Framelding refunderes ikke.
Hver session varer 1½ time, og man mødes sammen tid hver uge i 8 uger.
Øvrige
Vi kan skræddersy andre typer af forløb efter behov:
- Aktiviteter for større grupper af børn/unge (fx skoleklasse eller lign)
- Aktiviteter for ledergrupper/teams
- Aktiviteter for børn/unge/forældre til dialog om særlige emner eller diagnoser
Aktiviteterne kan også strækkes ud over halv- eller heldagsforløb.
Kontakt os for at høre nærmere.
Kontakt
Birgitte Seldorf
Tlf.: 2724 5401
Mail: B.seldorf@protonmail.com (af hensyn til GDPR bør man afholde sig fra at sende personfølsomme oplysninger)